Marko Cesar je mlad in ambiciozen čebelar ter predsednik Društva izdelovalcev medenih pijač Maribor. Kot otrok je zelo rad opazoval maminega strica kako čebelari in že takrat mu je bilo to delo zanimivo. Je strasten ljubitelj narave kar je tudi pripomoglo, da se je odločil, da se sam preizkusi v čebelarstvu. Certifikat za slovenski med z geografsko označbo je prejel v letu 2010. Za označbo se je odločil zato, ker verjame v kakovostno in nadzorovano predelavo medu, saj je tudi sam preglednik Čebelarske zveze Slovenije.
Čebelarstvo Cesar ponuja zelo raznolik in domiseln prodajni program medenih in drugih čebeljih proizvodov. Tukaj najdete prav vse za zdravje in kulinarične medene užitke. Prideluje cvetlični, kostanjev, akacijev, kremni med in medene kombinacije novih posebnih okusov. Marko ima izredno domišljijo in ustvarjalno žilico. Obiskovalci so navdušeni nad izvirnim cimetovim medom, borovničevim medom, medom s suhim sadjem, medom s čokolado in lešniki. Prav tako prideluje tudi vrsto čebeljih proizvodov kot so propolis, cvetni prah, sirup iz medu in smrekovih vršičkov, mešanico medu-cvetnega prahu-matičnega mlečka in propolisa, sveče iz čebeljega voska ter številna poslovna darila. Prideluje vrhunske medene pijače, kot so medica, peneča medica in medeni liker.
PONUDBA
- PENEČA MEDICA
Peneča medica predstavlja vrhunec znanja čebelarja, ki se ukvarja z izdelavo medenih pijač. Penečo medico izdelujemo po znamenitem francoskem postopku z vrenjem v steklenicah. Temu postopku pravimo danes klasična metoda ali tudi tradicionalna metoda. Celotni postopek izdelave traja najmanj 2 leti, s podaljševanjem časa pa penine pridobivajo na kvaliteti. Vsebuje nad 9,5 vol.% alkohola in nad 3,0 Bara tlaka, sladkorja pa je običajno od 30 – 55 g/l. Peneče medice so lahko suhe, polsuhe, polsladke in sladke. Uživamo jo ohlajeno na 6 – 8°C. V ustih ima penina svežino in lahkotnost. Medena aroma, osvežujoč okus in igrivo iskrenje drobnih mehurčkov uvrščajo penečo medico med vrhunske pijače. Za kozarec peneče medice potrebujemo približno 40 g medu, čebele pa morajo za 40 g medu obiskati približno milijon cvetov. Za izdelavo peneče medice je potrebno uporabiti najkakovostnejši med. Po naših podatkih smo slovenski čebelarji prvi na svetu izdelali penečo medico, na kar smo upravičeno lahko ponosni.
- MEDICA (MEDENO VINO)
Medica (medeno vino) je stara alkoholna pijača z okusom po medu, ki so jo še pred vinom poznali naši predniki. Uživamo jo ohlajeno na 6-8°C v družbi najboljših prijateljev, kot aperitiv ali na koncu slovesnega kosila ob sladici. Velika količina nepovretega sladkorja, dokaj nizka kislina in ne previsok vol. % alkohola, dajejo medici izredno harmoničen okus, poznavalcu pa obilo užitka. Medica je v primerjavi z vinom iz grozdja primerljiva z jagodnimi izbori.
- MED – OZNAČBA SMGO
Med je gosto, tekoče ali kristalizirano živilo. Lahko je cvetličnega izvora, torej iz nektarja, ali živalskega izvora, iz različnih vrst mane. V medu prevladujejo sladkorji, med katerimi so poglavitne saharoza, fruktoza in glukoza. Kristalizacija medu: Kristalizacija je naraven pojav v medu. Če med ne teče, ga postavite v toplo kopel. Medu ne segrevajte nad 40°C, ker bo izgubil svoje zdravilne lastnosti. V naši ponudbi, lahko izbirate med: cvetličnim, akacijevim, kostanjevim in gozdnim medom.
Označba SMGO je zaščitna oznaka Slovenski med z zaščiteno geografsko označbo jamči kupcem, da so kupili naraven, pristen, v Sloveniji pridelan med. Ta med mora ustrezati vsem merilom, ki jih predpisuje veljavna nacionalna in evropska zakonodaja ter Pravilnik o koriščenju sistema Slovenski med z zaščiteno geografsko označbo. Nosilec in lastnik zaščitnega imena Slovenski med z geografsko označbo je Čebelarska zveza Slovenije, ki z internim nadzorom organizirano skrbi za kakovost in varnost pridelanega medu.
Pri pridobivanju slovenskega medu z geografsko označbo se uporabljajo tradicionalne metode. Da se zagotovijo njegove značilnosti je potrebno pri delu upoštevati posebne proizvodne postopke, kar pomeni, da se toči med, ki vsebuje manj kot 18,6 % vode. Utekočinja in skladišči se ga v takih pogojih, da vrednost HMF ne preseže 15 mg/kg medu. Priporoča se, da se med ne segreva na temperaturi več kot 40 °C in, da se ga skladišči v hladnem ter temnem prostoru. Slovenski med z geografsko označbo vsebuje cvetni prah rastlin, ki rastejo na območju Slovenije. Sem lahko prištevamo tudi cvetni prah tujerodnih rastlin, ki rastejo v parkih, kmetijskih nasadih in botaničnih vrtovih na območju Slovenije. Pridelava, točenje, skladiščenje in polnjenje medu poteka prav tako na območju Slovenije. Nudimo:
- cvetlični med
- kostanjev med
- akacijev med
- gozdni med
Pustite komentar